Το ΚΕΜΜΙΣ είναι μία ερευνητική ομάδα στα πλαίσια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Όταν, πριν από δέκα χρόνια μια μικρή ομάδα ερευνητών έστηνε το Κέντρο Μεσογειακών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, κανείς μας δεν περίμενε ότι το ταξίδι θα κρατούσε δέκα χρόνια. Οι μεσανατολικές σπουδές στην Ελλάδα είχαν απογοητεύσει πολύ μεγάλες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου, με πρώτο τον αείμνηστο Παναγιώτη Βατικιώτη. Για αυτό ήμασταν πάντα προσγειωμένοι και ζητούσαμε στόχους εφικτούς, κρύβοντας τα όνειρα από την “περίπολο της πραγματικότητας”.
Πρώτοι στόχοι:
• Να δημιουργηθεί ένας χώρος επιστημονικής ευαισθητοποίησης, στοιχειώδους κατάρτισης και ενημέρωσης των φοιτητών/τριών και των νέων επιστημόνων για τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και τον κόσμο του Ισλάμ.
• Να ξεκινήσει μια τακτική έκδοση για τη Μέση Ανατολή καθώς και η παραγωγή αναλύσεων και κειμένων πολιτικής.
• Να δημιουργηθεί ένας δημόσιος χώρος συζήτησης για τη Μέση Ανατολή πέρα από το Πανεπιστήμιο, που θα ξεκινά όμως από ειδικούς και όχι από περιστασιακούς , αυτοανακηρυσσόμενους “μεσανατολόγους”.
• Να πεισθεί η πολιτεία για την ανάγκη συνεργασίας με εξειδικευμένα κέντρα ανάλυσης των περιφερειακών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.
Μετά από δέκα χρόνια πετύχαμε αρκετά:
• Την πρακτική άσκηση και ερευνητική κατάρτιση πάνω από εξήντα φοιτητών, φοιτητριών και νέων επιστημόνων, οι περισσότεροι των οποίων συνέχισαν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε σχολές και κέντρα υψηλού κύρους όπως το School of Oriental and African Studies, Sciences Po, Begin-Sadat Centre, University of Durham, University of Newcastle κ.α.
• Το 2006 η ομάδα του Κέντρου με βασικούς συντελεστές την Στέλλα Αθανασούλια, την Μαρίνα Ελευθεριάδου, την Στέλλα Σημαντηράκη και τον Ηλία Τασόπουλο εξέδωσε την ηλεκτρονική αγγλόφωνη διμηνιαία επιθεώρηση Middle East Bulletin.
• Με την φροντίδα πολλών ερευνητών, μεταξύ αυτών της Άννας Αποστολίδου, της Χριστίνας Πρίφτη, της Στέλλας Σαλιάρη, της Χρύσας Τουφεξή, της Αλεξίας Λιακουνάκου, της Αλεξάνδρας Καραΐσκου και βέβαια της αναντικατάστατης azúkar K, το Middle East Bulletin απέκτησε χαρακτήρα και κυρίως περιοδικότητα. Το Bulletin αποτελεί τη μοναδική εδώ και δεκαετίες ελληνική έκδοση για την περιοχή της Μέσης Ανατολής με σταθερότητα έκδοσης, γεγονός που αποτελεί θετική εξαίρεση για τα ελληνικά δεδομένα.
• Την παραγωγή και δημοσίευση τριάντα και πλέον επίκαιρων αναλύσεων και μεγαλύτερων μελετών για θέματα που αφορούν τις παραπάνω περιοχές.
• Την συμβουλευτική συνδρομή προς το Υπουργείο Εξωτερικών με κείμενα πολιτικής καθώς και με την επιστημονική στήριξη της διοργάνωσης του μεγάλου διεθνούς συνεδρίου του Middle East Regional Forum of Local and Regional Women Entrepreneurs τον Ιούνιο 2008.
• Την συνεργασία του με σημαντικά δίκτυα στη Μεσόγειο και διεθνώς, όπως το Institut de Prospective Économique du monde Méditerranéen και το World Security Network.
Το 2008 η επιστημονική αυτή ομάδα πραγματοποιεί μια νέα αρχή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δημιουργώντας το Κέντρο Μεσογειακών Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ).
Το ΚΕΜΜΙΣ σχεδιάζει μια νέα στρατηγική που θα περιλαμβάνει:
1. Την ανάπτυξη ιστοσελίδας με δυνατότητα οπτικοακουστικής παρουσίασης θεμάτων της ιστορίας, της οικονομίας, της γεωγραφίας και του πολιτισμού καθώς και επίκαιρων αναλύσεων.
2. Τη συνέχιση και τον εμπλουτισμό των ηλεκτρονικών εκδόσεων.
3. Τη δημιουργία δύο θέσεων υποτροφιών για διδακτορική και μετα-διδακτορική έρευνα σε θέματα σχετικά με τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και τον ισλαμικό κόσμο.
4. Την έκδοση επιστημονικού περιοδικού (με κριτές), αρχικά σε ετήσια βάση.
5. Τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Στρατηγικών Εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τον κόσμο του Ισλάμ.
Το ΚΕΜΜΙΣ αποτελεί τον μοναδικό χώρο συνεχούς και εξειδικευμένης έρευνας και παρακολούθησης των περιοχών αυτών στην Ελλάδα. Δεν είναι διάττων αστήρ, λειτουργεί επί δέκα χρόνια στο πανεπιστημιακό και ακαδημαϊκό πλαίσιο με μετρήσιμα αποτελέσματα. Έχει συγκεκριμένη στρατηγική και βήματα για την ανάπτυξη των μεσανατολικών, μεσογειακών και ισλαμικών μελετών στην Ελλάδα.
Το Κέντρο Μεσογειακών,Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών φιλοξενεί πληθώρα διαφορετικών απόψεων στα πλαίσια του ελεύθερου ακαδημαϊκού διαλόγου. Οι απόψεις αυτές δεν αντανακλούν υποχρεωτικά τις απόψεις του Κέντρου. Η χρήση και αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για τις ανάγκες της ιστοσελίδας του ΚΕΜΜΙΣ γίνεται για ενημερωτικούς, ακαδημαϊκούς και μη κερδοσκοπικούς σκοπούς κατά τα προβλεπόμενα του Νόμου 2121/1993 (ΦΕΚ Α' 25/4-3-1993) περί της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και του άρ.8 του Νόμου 2557/1997 (ΦΕΚ Α' 271/1997).